top of page
  • Foto van schrijverVeys Devoghel

Hoe omgaan met de repatriëring van een overleden familielid?

De dood van een dierbare is altijd hartverscheurend en de voorbereiding van een begrafenis een beproeving die veel herinneringen oproept. Wanneer uw dierbare in het buitenland is overleden, zijn er ook een aantal administratieve formaliteiten die moeten worden afgehandeld, waarvan vele lastig zijn. Hoe regelt u de repatriëring van een overledene? Begrafenisonderneming Veys Devoghel in Ukkel biedt 3 aanknopingspunten aan om u te helpen deze ontreddering zo kalm mogelijk te doorstaan.

rapatriement corps Bruxelles

Overledene repatriëren: tal van administratieve formaliteiten

De repatriëring van een overledene vindt plaats wanneer een dierbare in het buitenland overlijdt en het lichaam naar België moet worden overgebracht, of wanneer de overledene bijvoorbeeld in zijn of haar geboorteland wil worden begraven. Het vervoer van een lichaam is onderworpen aan wettelijke verplichtingen en vereist administratieve procedures.


Als de overledene in het buitenland is overleden, moet er een lokale overlijdensakte worden aangevraagd. Deze moet mogelijk door een beëdigd vertaler worden vertaald om rechtsgeldig te zijn in België. De overledene krijgt ook rituele verzorging en reiniging ter plaatse. Tot slot hebt u toestemming nodig om het lichaam per vliegtuig naar de luchthaven van Brussel te vervoeren, omdat alleen bepaalde landen die aan België grenzen een bilaterale overeenkomst hebben over vereenvoudigde procedures. Begrafenisondernemers kunnen al deze formaliteiten voor u regelen, zodat u geen zware last meer hebt wanneer u rouwt.



De kosten om een lichaam te repatriëren van of naar België

Een lichaam repatriëren van of naar een ander land kost enkele duizenden euro's. De kosten hangen af van de bestemming en het transportmiddel. Hoe langer de reis, hoe hoger de kosten. De kosten liggen meestal rond de € 4.000,-, maar uw begrafenisondernemer kan u adviseren en helpen om de best mogelijke oplossing te vinden. Als de overledene een uitvaartpolis had afgesloten, kunnen de kosten van repatriëring worden gedekt door het kapitaal dat is opgebouwd.


Een speciale kist voor repatriëring

Repatriëring vereist het gebruik van een speciale kist. In de houten kist wordt een zinken kist geplaatst. Deze wordt vervolgens hermetisch afgesloten. Daarom is het onmogelijk om de kist achteraf te openen voor een laatste afscheid. De aanwezigheid van de zinken kist is onverenigbaar met een crematie. U moet daarop voorbereid zijn, want begraven is verplicht. Dit is mogelijk in strijd met de wensen van de overledene of de begrafenisrituelen.


Het overlijden van een dierbare is een moeilijke beproeving, vooral als de persoon in het buitenland is overleden, ver van de familie. De steun van een begrafenisondernemer is een psychologische en mentale opluchting. Bij Veys Devoghel repatriëren we lichamen met het grootste respect voor de overledene, uw afkomst en uw religie, terwijl we rekening houden met de wettelijke verplichtingen. Hebt u praktische vragen? Contacteer ons, we helpen u graag verder.

9 weergaven0 opmerkingen
bottom of page