top of page
  • Foto van schrijverVeys Devoghel

Wat is crematie en hoe werkt het?

Wilt u meer weten over crematie en hoe het werkt? Veys Devoghel Funeral Homes zal u uitleggen hoe een crematie plaatsvindt.

Het crematieproces

Crematie is het proces waarbij een lichaam wordt verbrand om alle organische stoffen te verwijderen en het tot as te reduceren. Crematie kan op verschillende manieren worden uitgevoerd, onder meer in crematoria en open haarden. Dit laatste wordt vaak gebruikt voor religieuze doeleinden of door mensen die de kosten van crematie van hun dierbaren willen vermijden.


Het lichaam wordt bij zo'n hoge temperatuur verbrand zodat al het zachte weefsel verdampt en alleen de botten overblijven, die vervolgens in kleine stukjes kunnen worden gebroken. Dit proces duurt ongeveer 90 minuten per lichaam, afhankelijk van het gewicht en de grootte. Wanneer het proces is voltooid, worden de overblijfselen "crematies" genoemd, die eruit zien als grijswitte as met een textuur die lijkt op zand. Deze overblijfselen worden dan in een urn geplaatst en teruggegeven aan de familieleden van de overledene voor de begrafenis of verstrooiing naar eigen goeddunken.


Crematie of begrafenis


Welke methode wordt gebruikt, hangt af van de zorg die voor de overledene nodig is en van eventuele wettelijke voorschriften in het rechtsgebied waar hij of zij gecremeerd is. Het crematieproces kan als oneerbiedig of beledigend worden beschouwd vanwege religieuze verboden tegen crematie (bijv. orthodox jodendom).


Crematie verschilt van een conventionele begrafenis omdat daarbij het stoffelijk overschot eenvoudigweg wordt gereduceerd tot de samenstellende delen; bij begrafenis en mummificatie blijven de lichaamsdelen intact terwijl zij in de loop der tijd ontbinden.


Aarzel niet om contact op te nemen met Veys Devoghel Uitvaartverzorging in Ukkel (Brussel) voor verdere informatie.


8 weergaven0 opmerkingen

header.all-comments


bottom of page