top of page
  • Foto van schrijverVeys Devoghel

Hoe kiezen tussen begraven en cremeren?

Kiezen tussen een begrafenis of een crematie is vaak een moeilijke keuze en berust op zeer persoonlijke oordelen. Religieuze, filosofische, culturele of ideologische overtuigingen staan natuurlijk centraal bij deze keuze. Maar ook de noodzaak of niet om een plek achter te laten om te rouwen. Veys Devoghel Funeral Home in Ukkel kan u meer informatie geven.

Relatie met het lichaam

Sommige mensen vinden de idee dat een lichaam tot as wordt gereduceerd onsmakelijk. Anderen vinden het idee dat het lichaam in een kist in de grond ligt dan weer onverdraaglijk of zijn bang voor het ontbindingsproces. De crematieplechtigheid zelf is ook weerzinwekkend voor sommige mensen die deze methode te gewelddadig vinden. In verreweg de meeste gevallen bieden crematoria echter vóór de crematie een moment van afscheid en herinnering aan. De keuze van de laatste rustplaats is ook een belangrijk punt van zorg.

Of men nu kiest voor begraven op een begraafplaats, op het platteland of op zee, de keuze maakt deel uit van het rouwproces, maar moet ook beantwoorden aan de behoefte aan bezinning. Voor sommige mensen is het noodzakelijk om een specifieke plaats van samenkomst te hebben, een graf om de overledene eer te bewijzen. Voor anderen is het vanzelfsprekend dat de as wordt uitgestrooid op een plaats die symbolisch is voor de overledene.


De kosten

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, is cremeren niet goedkoper dan begraven. De kosten van de begrafenis hangen af van de gekozen diensten, de plaats van overlijden, de locatie en de keuze van de begrafenis. Rekening houdend met al deze overwegingen is het belangrijkste dat deze keuze in intieme kring gebeurt en naar eigen overtuiging moet worden gemaakt.


Aarzel niet om contact op te nemen met de begrafenisonderneming Veys Devoghel in Ukkel, in de regio Brussel, voor meer informatie.

17 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page